NIEUWE MEDEWERKERS 
                Nieuwe collega's in de
               buitendienst en kantoor.
                  Zie laatste nieuws!

 

U bevindt zich hier: Over OAF Holland

Over OAF Holland

          

OAF Holland, verkoper van topkwaliteit

Topkwaliteit door tachtig jaar innovatie en ontwikkeling

OAF Holland BV is producent en leverancier van verf-, beits-, bitumineuze en andere producten voor de zakelijke markt en industrie in Nederland. Het bedrijf heeft meer dan tachtig jaar ervaring in het ontwikkelen en vervaardigen van een breed assortiment aan producten. Daarnaast importeert OAF Holland lijmen, kitten, dakbedekkingen en chemische bouwstoffen uit bijna alle Europese landen.

OAF Holland BV (kortweg OAF) is een onderneming met een rijke geschiedenis die meer dan honderd jaar geleden begon. De toenmalige OAF Olst Holland BV ontstond door een fusie tussen de Olster Asphalt Fabriek (anno 1895) en Rouwenhorst & Co (anno 1920).

In 1990 vestigde OAF Olst Holland BV zich in een modern bedrijfspand in het industrieterrein van de gemeente Olst. Uitgerust met een geavanceerd machinepark en laboratorium bereidde de organisatie zich voor op de toekomst. In 2002 stak de onderneming zich in een eigentijdse huisstijl en ging het verder onder de naam OAF Holland BV.

OAF levert topkwaliteit aan producten uit een breed assortiment. De onderneming bereikt het hoogste niveau in kwaliteit door haar enorme ervaring in ontwikkeling en innovatie. OAF biedt een assortiment van meer dan negenhonderd producten. De organisatie verkoopt haar producten onder eigen naam (OAF voor de Doe Het Zelf markt en OAF PRO voor de professionele gebruiker) of private label.

OAF Holland

Een grote naam worden hoeft OAF Holland niet. Toch zijn de producten overal te vinden.
door Luuk Talens

OLST – Achterin het magazijn van OAF Holland staat een aantal planken. Voor de leek gewoon een stel geschilderde planken, voor directeur Gerrit Wolters (62) iets revolutionairs. "Kijk, dit is nou wat ik mooi vind aan het vak. Dit is dekkende beits op geschaafd hout, maar toch zie je de hout- structuur er nog prachtig doorheen. Dat was voorheen niet mogelijk. Dat hebben wij uitgevonden en brengen we binnenkort op de markt."

We zijn bij een verfproducent. Daar is geen twijfel over mogelijk. In het magazijn staan rekken vol emmers verf, teer, olie, chemicaliën, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. In het pand aan De Meente op het gelijknamige bedrijventerrein wordt verf, beits, impregneermiddel, coatings en bitumineuze (vloeistof uit aard- olie) dakbedekking gemaakt. Bovendien is OAF groothandelaar in lijmen, kitten en chemische bouwstoffen. De fabrikant produceert voor verschillende soorten industrieën en de doe-het-zelf markt. (hout-, metaalconstructie- bedrijven en meubelindustrie). Verder richt OAF Holland zich op de handel via grossiers en e-commerce bedrijven, deze producten worden veelal geleverd onder Private Label.

De fabriek staat pas sinds 1991 aan De Meente in Olst. Zijn voorloper, de Olster Asphalt Fabriek (Olasfa) bestond al een stuk langer. Olasfa was lange tijd een belangrijke werkgevers van de regio. In de gang hangt een poster met de stamboom van het bedrijf. De boom is geworteld in steenkool en de takken en twijgen eindigen bij woorden als ‘Aspirine’, ‘asfalt’ of ‘verf’. "Dit symboliseert Olasfa. Een gigantisch bedrijf dat van alles produceerde. Dit bedrijf ging in 1990 failliet nadat de overheid Olasfa vanwege grondvervuiling enorme saneringskosten opdrong. Rouwenhorst & Co uit Deventer nam een deel over uit het faillissement wat ik in 2002 over heb gekocht. OAF Holland is nu eigenlijk dit bovenste takje. Mooi he?", zegt Wolters.

De grond in de uiterwaarden is nog steeds vervuild door het afval van Olasfa, maar daar heeft OAF Holland niets meer mee te maken. Er wordt nog steeds met chemicaliën gewerkt bij OAF Holland, maar bij lange na niet meer zulke milieubelastende soorten als zijn voorouder.
"De milieueisen zijn in de twaalf jaar dat ik hier zit een stuk strenger geworden", zegt Wolters. "Het werd professionele huisschilders verboden om binnenhuis oplosmiddelhoudende verf te gebruiken, het aantal controles steeg sterk, het woud aan regelgeving raakte steeds dichter begroeid en de recepturen moeten constant worden bijgesteld. Die ontwikkeling zal ook de komende jaren nog doorzetten." Wat hij er van vindt? "We kunnen ons onderscheiden door duurzame producten te maken, maar de regels in Nederland zijn wel erg strikt. Het zijn Europese regels, maar in veel andere Europese landen worden ze minder zwaar nageleefd. De naleving zou wettelijk geregeld moeten worden, zodat er binnen Europa met één maat gemeten wordt."

Terug op kantoor legt Wolters een paar plakken dakbedekking op tafel. "Platte daken zijn vaak afgewerkt met zwarte bitumen dakbedekking, EPDM of PVC. Deze worden in de zomer wel 80 graden Celsius. Ondertussen staat er in die warme omgeving een airconditioning te loeien om het gebouw koel te houden. Dat is onhandig en kost enorm veel energie. Wij hebben nu een coating ontwikkeld om de daken wit te coaten. Het dakoppervlak daalt in temperatuur van ongeveer 80 graden naar omgeving temperatuur. Dat scheelt veel energie."

Dit zijn ideeën die bovendrijven in het laboratorium naast het magazijn en de productie afdeling. "Er zijn niet veel goede laboranten in deze sector," zegt Wolters. "Gelukkig zijn wij voorzien. Zonder een goed laboratorium ga je gegarandeerd achterlopen op de concurrentie." Hoewel de Olster fabrikant niet aan particulieren verkoopt, is de kans toch groot dat je de verf al eens in handen hebt gehad. "Wij zijn sterk in het maken van producten onder Private Label. Wij maken verf, coatings etc. voor bedrijven die het onder hun eigen (bekende) naam verkopen."
Een opvallende keuze, om de eigen merknaam zo gemakkelijk te laten vallen. "Dat vinden we prima", zegt Wolters. "We zetten veel in op internetverkoop. Webshops kopen onze verf en verkopen het vervolgens met een lage winstmarge. Dat heeft veel invloed op de markt en onze naam. We hebben dan liever dat ze dan hun eigen etiket erop plakken."

Wolters is een ondernemer. Slimme verkoopmaniertjes, vertellen over zijn producten, productuitstraling met een net ander ontwerp geven het een professionelere uitstraling, daar geniet de geboren Deventenaar van. Zijn zoon begon onlangs zijn eigen webshop met verfproducten. "Ondernemerschap werd in de opvoeding gestimuleerd. Als je ergens aan begint dan ga je er vol voor en dan maak je het af. En werken zal je. Dat heeft een hoop eigen zaken opgeleverd in de familie." Ondanks het feit dat hij OAF Holland pas op zijn vijftigste kocht is de drang om te ondernemen niet minder geworden in de loop der jaren. Maar toch, op 62-jarige leeftijd ga je nadenken over je pensioen. "Ik heb voor mezelf gezegd: nog vijf jaar, dan stop ik er mee. Dan mag iemand me opvolgen. Nou ja, misschien wil ik dan nog wat achter de schermen betekenen. Voor twintig uur per week of zo. Ik wil eigenlijk helemaal niet stilzitten." 

 


Snel vinden
Top 10 Producten
Klantenservice
Heeft u vragen of wilt u een bestelling plaatsen? Neem dan contact op met de klantenservice. Onze medewerkers zijn deskundig en beantwoorden graag al uw vragen.

Algemene voorwaarden
© 2018 OAF Holland BV
Disclaimer